Curs 2011 - 2012






diumenge, 5 de febrer del 2012

Hola Hugot!

Ja tenim les respostes del 4t missatge! Hem anat una mica tard per què estavem fent un projecte d'escola sobre el Dakar. Coneixes aquesta cursa tan dura? Nosaltres hem après moltes coses, ja t'ho explicarem si vols!
Ha fet gaire fred aquí dalt al Catllaràs?
Aquí a Avià n'ha fet bastant i fins i tot ha nevat! Avui al matí feia un vent que se'ns emportava!
Esperem haver respost correctament les preguntes que ens vas fer. 
Tenim moltes ganes de fer l'activitat al riu amb els del camp d'aprenentatge.
Aquí tens les respostes al què ens demanaves:


Què vol dir erosió, transport i sedimentació?
L’erosió és el desgast que produeixen el vent, l’aigua i els canvis de temperatura sobre la superfície de la terra. En el cas del riu, la força de l’aigua desgasta i trenca les roques.
El transport és quan l’aigua arrossega i desplaça les roques que ha trencat.
La sedimentació es produeix en el curs baix del riu quan l’aigua no té tanta força per arrossegar les roques i altres substàncies sòlides i es dipositen al fons i a les vores del riu.

 L’aigua de molts rius està contaminada.
Els humans contaminem l’aigua de moltes maneres. Per exemple llençant deixalles directament al riu o bé a través de les aigües residuals de casa que contenen substàncies contaminants (sabó, detergents, excrements, olis...) També moltes fàbriques llencen els seus residus als rius.

Expliqueu de quina manera els humans contaminem l’aigua i què es pot fer per no embrutar-la?
Primer de tot, no tirar brutícia directament al riu, intentar posar depuradores a tots els pobles. Des de casa, podem reciclar l’oli i no tirar-lo per la pica, no gastar més sabó del compte, no fer servir el wàter com a paperera, etc. Des de les fàbriques haurien de depurar l’aigua abans de tirar-la al riu.

Degut a la sequera i a l’excessiu consum d’aigua, s’està pensant en altres solucions per obtenir aigua dolça. Sabeu en què consisteix la dessalinització?
La dessalinització consisteix en separar la sal de l’aigua del mar fins a obtenir una aigua potable per al consum humà.
Aquest procés es fa per osmosi que consisteix en bombejar l’aigua a molta pressió cap a una membrana semipermeable que fa la funció de colador i només la travessa l’aigua, la sal es queda a la membrana. Després s’agafa aquesta aigua i s’hi tira calç, diòxid de carboni i clor per fer-la potable.

Sabeu que vol dir que l’aigua sigui potable? Què fa una potabilitzadora?
L’aigua potable és aquella que no conté cap substància ni microorganisme perjudicial per la salut.
La potabilitzadora transforma les aigües naturals en aptes pel consum, és a dir, potables. Hi ha dos tipus de processos per potabilitzar l’aigua: físics i químics. Els físics consisteixen en treure les substàncies més sòlides i en els processos químics s’hi afegeixen substàncies per acabar de netejar l’aigua.

Fins aviat Hugot!

Nens i nenes de 4t de l'escola d'Avià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada